Εσείς γνωρίζετε τι είναι το αυτοκόλλητο που μας βάζουν, στις πινακίδες όταν περνάμε ΚΤΕΟ?

αυτοκόλλητο ΚΤΕΟ

Το αυτοκόλλητο του ΚΤΕΟ ονομάζεται Ε.Σ.Τ.Ε.

Αυτό το αυτοκόλλητο υπάρχει και στην δική σας πίσω πινακίδα κυκλοφορίας, εφόσον έχετε περάσει στον παρελθόν το όχημά σας από έλεγχο ΚΤΕΟ. Το προηγούμενο ΕΣΤΕ του οχήματος, εφ' όσον υπάρχει, αφαιρείται από τον ελεγκτή του ΚΤΕΟ, πριν την έναρξη του ελέγχου. Με το πέρας του τεχνικού ελέγχου λοιπόν και εφόσον αυτός ολοκληρωθεί με επιτυχία, ο ελεγκτής κολλάει πάντα στην πίσω πινακίδα κυκλοφορίας ένα νέο αυτοκόλλητο.

Το αυτοκόλλητο αυτό ονομάζεται Ε.Σ.Τ.Ε. Αρκτικόλεξο που προέρχεται από τις λέξεις “Ενδεικτικό Σήμα Τεχνικού Ελέγχου” . Το αυτοκόλλητο αυτό μας δείχνει πότε πρέπει να περάσει από νέο τεχνικό έλεγχο το όχημα ή με άλλα λόγια πότε λήγει η ισχύς του τελευταίου τεχνικού ελέγχου και όχι για το πότε πέρασε, όπως αρκετοί νομίζουν.

Τι πληροφορίες μπορούμε να διαβάσουμε από αυτό το αυτοκόλλητο?

Ο ένας είναι ο εξωτερικός κύκλος με αρίθμηση από το 1 έως το 12, όπου ο κάθε αριθμός αντιστοιχεί στον μήνα ενός έτους. Ο άλλος είναι ο εσωτερικός κύκλος, ο οποίος αναγράφει το έτος που πρέπει να περάσει από τεχνικό έλεγχο το όχημα. Για κάθε χρόνο ο χρωματισμός των ΕΣΤΕ είναι διαφορετικός. Για παράδειγμα για το 2019 ήταν πορτοκαλί, για το 2020 ήταν μπλε κλπ. ενώ για το 2024 είναι πράσινο. Τα χρώματα αυτά επαναλαμβάνονται και εναλλάσσονται κάθε κάποια χρόνια και οι χρωματισμοί (πορτοκαλί, πράσινο, μπλε, καφέ, ροζ, κίτρινο) διαφέρουν για να ξεχωρίζει σε ποιο έτος αναφέρεται το ΕΣΤΕ.

αυτοκόλλητο ΚΤΕΟ

Εδώ λοιπόν τα πράγματα είναι πιο απλά από ότι ίσως νομίζουν κάποιοι. Αρκεί, όταν κοιτάμε το ΕΣΤΕ να το δούμε σαν… ένα ρολόι. Για να διαπιστώσετε πότε έχει υποχρέωση για τεχνικό έλεγχο (ή με άλλα λόγια πότε λήγει η ισχύς του τελευταίου τεχνικού ελέγχου του οχήματός σας), κοιτάξτε απλά ποιος αριθμός αναγράφεται στην «ώρα 12» και ποιος αριθμός αναγράφεται στον εσωτερικό κύκλο, στο κέντρο του ΕΣΤΕ δηλαδή. Για παράδειγμα στην πιο πάνω φωτογραφία, το όχημα έχει υποχρέωση ελέγχου τον 1ο μήνα (Ιανουάριο), αφού το 1 είναι στην θέση “12” του νοητού ρολογιού, του 2024, αφού το 24 είναι κυκλωμένο στον εσωτερικό κύκλο.

Ο λόγος είναι απλός. Είναι υποχρέωση του ελεγκτή να κολλήσει το ΕΣΤΕ, εφόσον το όχημα περάσει επιτυχώς τον τεχνικό έλεγχο, γιατί αυτός είναι ένας τρόπος να διευκολύνει την τροχαία να ελέγχει αν ένα όχημα έχει Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου σε ισχύ ή όχι. Αυτό δεν σημαίνει πως αυτό είναι και το αποδεικτικό. Αποδεικτικό διενέργειας τεχνικού ελέγχου είναι μόνο το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου που εκδίδει το ΚΤΕΟ και όχι το επικολλημένο “ΕΣΤΕ”. Έτσι αν σας ζητηθεί σε έλεγχο από την τροχαία θα πρέπει να επιδείξετε το ανάλογο δελτίο ΚΤΕΟ και όχι απλώς το ΕΣΤΕ.

Τέλος, πρέπει να γνωρίζουμε πως αν καταστραφεί ή ξεκολλήσει το ΕΣΤΕ δεν είναι παράπτωμα εφόσον έχετε στην κατοχή σας ισχύον ΔΤΕ. Φυσικά μπορείτε να πάτε σε ένα ΚΤΕΟ και να ζητήσετε την αντικατάστασή του.

Posted in Νέα - Ειδήσεις.