ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΘΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ;

Τώρα που έφτασε το καλοκαίρι θα έπρεπε να κάνουμε κάποια αλλαγή στα ελαστικά μας? Πως επηρεάζει η ζέστη και το κρύο την πρόσφυση του αυτοκινήτου μας?

Χειμερινά ελαστικά

Υπάρχουν τρεις θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ θερινών και χειμερινών ελαστικών: στη δομή τους, στο μείγμα του καουτσούκ και στο προφίλ του πέλματός τους.

  • Τα χειμερινά ελαστικά χρησιμοποιούν μείγμα με μεγαλύτερο ποσοστό φυσικού καουτσούκ που τα διατηρεί εύκαμπτα μέσα στο ψύχος. Όσο πιο μαλακά είναι, τόσο περισσότερη μπορεί να είναι η αλληλεμπλοκή του ελαστικού με την οδική επιφάνεια, με αποτέλεσμα βελτίωση στο κράτημα και τον χειρισμό. Σε αντίθεση με τα θερινά ελαστικά, που σκληραίνουν γρήγορα σε ψυχρές θερμοκρασίες, τα χειμερινά ελαστικά έχουν βέλτιστη απόδοση κάτω από τους +7 βαθμούς C.
  • Τα χειμερινά ελαστικά διαθέτουν επίσης μέσα στα μπλοκ των πελμάτων τους χιλιάδες μικροσκοπικές αυλακώσεις (εγκοπές) που χρησιμεύουν στη διασπορά των νερών και την αποφυγή της υδρολίσθησης. Οι εγκοπές αυτές γαντζώνονται στο χιόνι, στη χιονολάσπη και στον πάγο, προσφέροντας βέλτιστο κράτημα στον δρόμο.
  • Έχουν επίσης πέλμα με βαθύ προφίλ. Έτσι δημιουργείται μια κοιλότητα στο χιόνι. Περιέργως, τίποτα δεν κρατιέται καλύτερα στο χιόνι από το ίδιο το χιόνι, και το συμπιεσμένο χιόνι ενισχύει την επίδραση του κρατήματος και προσθέτει πρόσφυση με την οποία ωθείται το όχημα προς τα εμπρός στους χιονισμένους και παγωμένους δρόμους.

Θερινά ελαστικά

  • Τα θερινά ελαστικά προσφέρουν καλύτερη συνολική απόδοση τους θερμότερους μήνες. Κατασκευάζονται από σχετικά σκληρό μείγμα που μαλακώνει στις ήπιες θερμοκρασίες για να μπορεί να προσαρμόζεται σε στεγνούς αλλά και σε βρεγμένους δρόμους.
  • Τα θερινά ελαστικά έχουν λιγότερες εγκοπές από τα χειμερινά ελαστικά, αλλά διαθέτουν στο πέλμα ειδικά σχεδιασμένες μπάρες με σκοπό την ελαχιστοποίηση του κινδύνου της υδρολίσθησης. Οι μπάρες αυτές δίνουν καλύτερο κράτημα στις ζεστές θερμοκρασίες τόσο στη διαμήκη όσο και στην εγκάρσια κατεύθυνση και διασφαλίζουν καλό κράτημα σε βρεγμένους και στεγνούς δρόμους.
  • Αν και τα θερινά ελαστικά μπορούν να αντεπεξέλθουν στις περισσότερες καιρικές συνθήκες, δεν είναι κατάλληλα για τις συνθήκες στα βαριά, ψυχρά κλίματα. Το μείγμα που χρησιμοποιούν είναι σκληρό, περιέχει λιγότερο φυσικό καουτσούκ από τα χειμερινά ελαστικά και αρχίζει να σκληραίνει και να γίνεται εύθρυπτο κάτω από τους +7 βαθμούς C. Από την άλλη, είναι μελετημένα να προσαρμόζονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες χωρίς να μαλακώνουν. Αυτό σημαίνει ότι τα θερινά ελαστικά δίνουν λιγότερη τριβή και επομένως είναι πιο οικονομικά στην κατανάλωση καυσίμων.
  • Τα θερινά ελαστικά έχουν συνήθως ένα πιο απλό πέλμα με σχηματισμούς μπλοκ που δίνουν μεγάλο αποτύπωμα κατά την επαφή με τον δρόμο. Έτσι διασφαλίζεται εξαιρετικός χειρισμός και επηρεάζεται σημαντικά η απόσταση φρεναρίσματος.

πηγή

Posted in Νέα - Ειδήσεις.