Υγραέριο Κίνησης – LPG ή Φυσικό Αέριο Κίνησης – CNG?

Υγραέριο Κίνησης - LPG ή Φυσικό Αέριο Κίνησης - CNG ποιες οι διαφορές?

Εσείς θα επιλέγατε Υγραέριο Κίνησης - LPG ή Φυσικό Αέριο Κίνησης – CNG για την μετακίνησή σας? Η αναζήτηση για φθηνότερα καύσιμα κίνησης έχει οδηγήσει πολλούς κατόχους αυτοκινήτων στη μετατροπή τους. Έτσι πολλοί έχουν επιλέξει την υγραεριοκίνηση και πιο πρόσφατα στο φυσικό αέριο. Το τελευταίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας το 2001 στα λεωφορεία και απορριμματοφόρα, ωστόσο η χρήση του σε αυτοκίνητα στην χώρα μας έχει αρχίσει εδώ και λίγα χρόνια. Με το λανσάρισμα εργοστασιακών αυτοκινήτων CNG ξεκίνησε να γίνεται γνωστή η μετακίνηση με φυσικό αέριο και στην Ελλάδα. Πλέον, επιτρέπεται νόμιμα η μετατροπή αυτοκινήτων και σε φυσικό αέριο. Αν θέλετε να ενημερωθείτε για τον τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ υγραεριοκίνησης ή κίνησης με φυσικό αέριο δείτε το ΚΤΕΟ διασκευής Υγραερίου & Φυσικού Αερίου.

Το υγραέριο κίνησης και το φυσικό αέριο κίνησης είναι δύο εντελώς διαφορετικά καύσιμα, όμως πάρα πολλοί λανθασμένα τα συγχέουν. Δε διαφέρουν μόνο ως προς την σύστασή τους, αλλά και στην εγκατάσταση, την κατανάλωση, τον τρόπο που μετριούνται. Παρακάτω επικεντρωνόμαστε στο τι είναι το κάθε καύσιμο και ποιες είναι γενικότερα οι διαφορές τους.

ΚΤΕΟ διασκευής Υγραερίου & Φυσικού αερίου (LPG & CNG)
Υγραέριο Κίνησης - LPG ή Φυσικό Αέριο Κίνησης - CNG ποιες οι διαφορές?

Διαφορές μεταξύ τους.

Πρώτα από όλα, η διαφορά είναι στη φύση των δύο Καυσίμων. Το Φυσικό Αέριο δεν έχει την ίδια θερμογόνο δύναμη με το Υγραέριο, με τη Βενζίνη ή το Πετρέλαιο. Η θερμογόνος δύναμη του Φυσικού Αερίου είναι μικρότερη, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο που κινείται με CNG να έχει μειωμένες επιδόσεις.
Ως Καύσιμο, το LPG δουλεύει σε 40bar Πίεσης, ενώ το CNG σε 240bar Πίεσης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως η Συσκευή CNG είναι πολύ πιο βαριά από μια Εγκατάσταση LPG. Η μεγάλη διαφορά βάρους, εμφανίζεται στη Δεξαμενή Καυσίμου.

Επομένως, ένα μέσο αυτοκίνητο με CNG δεν δύναται να αποκτήσει την αυτονομία που του παρέχει η αντίστοιχη μετατροπή σε LPG, ακριβώς διότι οι Δεξαμενές CNG δεν χαρίζουν μεγάλη αυτονομία.

Ποιο είναι το κοινό τους χαρακτηριστικό;

Όλα τα οχήματα που χρησιμοποιούν υγραέριο κίνησης ή φυσικό αέριο κίνησης είναι διπλού καυσίμου. Αυτό σημαίνει ότι κινούνται και με βενζίνη, διαθέτοντας ξεχωριστό ρεζερβουάρ. Μπορούν να κινηθούν με υγραέριο και βενζίνη ή με φυσικό αέριο και βενζίνη σε περίπτωση που τελειώσει ένα από τα δύο καύσιμα. Έτσι επιτυγχάνεται και μεγαλύτερη αυτονομία και οικονομία.

Συμπέρασμα LPG CNG Υγραέριο Φυσικό Αέριο Κίνησης

  • Το CNG είναι κατά 30-35% φθηνότερο καύσιμο από το LPG.
  • Για ένα αυτοκίνητο, που δεν απαιτεί μεγάλη αυτονομία, καλύπτοντας τις ανάγκες χρήσης του με μια δεξαμενή αυτονομίας 100-200 περίπου χιλιομέτρων, η εγκατάσταση συσκευής CNG είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή.
  • Ένα επαγγελματικό αυτοκίνητο επίσης, το οποίο δεν απαιτεί ελεύθερο χώρο αποσκευών, σίγουρα θα επιλέξει συσκευή CNG, διότι μπορεί να τοποθετήσει 2-3 δεξαμενές CNG, χωρίς να σκέφτεται τις επιπτώσεις του δεσμευμένου όγκου.
  • Για την πλειονότητα βεβαίως των Ι.Χ. της χώρας μας, που είναι μεσαίου κυβισμού και επιθυμούν μια αυτονομία περί των 400-500 χλμ, η επιλογή συσκευής LPG σίγουρα θα κάλυπτε πλήρως τις ανάγκες τους.

Υγραέριο Κίνησης - LPG ή Φυσικό Αέριο Κίνησης - CNG, παράδειγμα κόστους.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα παράδειγμα κόστους χρήσης των δύο καυσίμων. Έστω ότι έχουμε ένα όχημα που διανύει 15.000 χιλιόμετρα το χρόνο και έχει μέση κατανάλωση 8 lt ανά 100χλμ. Αν τιμή της βενζίνης είναι 1,5 ευρώ ανά λίτρο, του Υγραερίου 0,65 ευρώ ανά λίτρο και του Φυσικού Αερίου 0,80 ευρώ ανά κιλό τότε έχουμε:

Για να διανύσουμε 15000χλμ απαιτούνται 1200lt βενζίνης. Επομένως 1200 επί 1,5 ευρώ, το ετήσιο κόστος μετακίνησης με Βενζίνη είναι 1800 ευρώ.

Αντίστοιχα για να διανύσουμε 15000χλμ απαιτούνται (22% μικρότερη απόδοση του καυσίμου) 1,22 επί 1200 άρα 1464lt Υγραέριο (LPG). Επομένως 1464 επί 0,65 ευρώ, το ετήσιο κόστος μετακίνησης με Υγραέριο είναι 951,6 ευρώ.

Αντίστοιχα για να διανύσουμε 15000χλμ απαιτούνται τα μισά κιλά (διπλάσια απόδοση του καυσίμου) Φυσικό Αέριο από τα αντίστοιχα λίτρα Υγραέριο. Δηλαδή 1464 διά 2, άρα 732 κιλά. Επομένως 732 επί 0,80 ευρώ, το ετήσιο κόστος μετακίνησης με Φυσικό Αέριο είναι 585,6 ευρώ.

Posted in Νέα - Ειδήσεις.